Bromelaín

Bromelaín

Bromelaín je enzým extrahovaný zo stoniek ananásu, hoci je prítomný vo všetkých častiach čerstvého ananásu. Bromelaínový extrakt má dlhú a bohatú históriu v ľudovom liečiteľstve. Používa sa tiež v kozmetike ako prísada, v kuchyni pri príprave jedál a ako prírodný prostriedok na podporu zdravia.


Bromelaínový extrakt je proteínovou zmesou tráviacich (proteolytických) enzýmov a niekoľkých ďalších látok v menšom množstve. Rozlišujú sa dva hlavné enzýmy: stonkový bromelaín a plodový bromelaín.


Prvé izolovanie bromelaínu v roku 1891 vykonal venezuelský chemik Vicente Marcano pri fermentácii ovocia ananásu. V roku 1892 vedec Russell Henry Chittenden s pomocou Elliota P. Joslina a Franka Shermana Meara túto látku ďalej skúmal a nazval ju „bromelaín“. Termín "bromelaín" bol následne zavedený a pôvodne aplikovaný na akúkoľvek proteázu z akéhokoľvek zástupcu z čeľade broméliovitých (bromeliaceae).


Bromelaín je prítomný vo všetkých častiach ananásu, no najčastejšie sa využíva stonka, pretože po zbere plodov sa dá ľahko extrahovať v dostatočnom množstve.
Bromelaín sa najviac produkujte v regióch, kde sa pestuje ananás, ako je Thajsko alebo Malajzia. Bromelaín sa získava zo šupky, stonky, listov alebo odpadu z plodov po správnom spracovaní: materiál sa zmieša a pretlačí cez filter, čím vznikne kvapalina obsahujúca rozpustný enzým bromelaín. Ďalšie spracovanie zahŕňa čistenie a koncentrovanie tohto enzýmu.


Koncentrát proteolytických enzýmov obohatený o bromelín je v Európe schválený na odstraňovanie ťažkých popálenín (odstraňovanie odumretého tkaniva). Systémová enzýmová terapia (pozostávajúca z proteolytických enzýmov, ako je bromelaín, trypsín, chymotrypsín a papaín) bola študovaná v Európe s cieľom posúdiť účinnosť u pacientov s rakovinou prsníka, kolorektálneho karcinómu a plazmocytómu. Bromelaín môže byť účinný ako doplnková liečba na zmiernenie príznakov akútnej rinosinusitídy u pacientov, ktorí neboli liečení antibiotikami.


Bromelaín sa používa aj ako výživový doplnok, na zmiernenie bolesti a opuchu – najmä ďasien a iných častí tela po operácii alebo úraze.
Dva plátky ananásu obsahujú približne 100 mg kyseliny askorbovej (vitamín C). Zvyčajná dávka bromelaínu je 40 mg, užívaná 3-4 krát denne. Bromelaín môže byť dodávaný v tekutej forme, tabletách a kapsulách. Väčšina produktov obsahuje 500 mg bromelaínu.


Hoci najviac bromelaínu sa nachádza v ananásoch a papáji, ďalšími zdroje proteolytických enzýmov sú kivi, špargľa, zázvor, kel, jogurt a kefír.

Výživový doplnkok značky BellaLab s bromelaínom:

*Pre imunitu – kvercentín a bromelaín – Viac informácií / Objednať teraz

*Na trávenie – multienzýmový komplexViac informácií / Objednať teraz