Oleuropeín je typ fenolovej horkej zlúčeniny, ktorá sa nachádza v šupke, dužine, semenách a listoch zelených olív. Termín oleuropeín je odvodený od botanického názvu olivovníka –Olea europaea. Olivovník má striebristozelené listy podlhovastého tvaru, ktoré sú asi 4-10 cm dlhé a 1-3 cm široké. Olivovníky rastú v teplom podnebí v južnej Európe, južnej Ázii a Afrike.
Oleuropeín musí byť kvôli svojej horkej chuti úplne odstránený alebo rozložený, aby boli olivy jedlé. Pri spracovaní horkých a nepožívateľných surových olív na konzumáciu oleuropeín z olív odstraňuje rôznymi metódami vrátane umiestnenia do zásaditých nálevov.
Keď sú olivy ponorené do roztoku zásady, dôjde v dôsledku zásaditých podmienok k hydrolýze esterovej väzby.
Zásaditý nálev sa niekoľkokrát vymení, až kým sa horká chuť úplne nevytratí.
Elementárna hydrolýza počas dozrievania olív je dôležitým procesom rozkladu oleuropeínu a eliminácie horkej chuti.
Existuje množstvo informácií a výskumov o výhodách olív pre ľudí. Odborníci na zdravotnú výživu tvrdia, že olivy obsahujú takmer všetky vitamíny a minerály, ktoré sú pre ľudský organizmus nevyhnutné. Nezabúdajte však, že olivy sú dosť kalorické!
Extrakt z listov olív je už dlho známy ako prírodný zdroj zdravia:
- chráni tráviacu sústavu a centrálny nervový systém,
- potláča množenie mikroorganizmov,
- znižuje riziko protizápalových procesov,
- znižuje bolestivé podnety,
- chráni bunky pred škodlivou oxidáciou.
Olivyolej predstavujú kľúčový prvok stravy v Stredomorí a vedci upozoňujú, že práve používanie olivového oleja pri varení umožňuje ľuďom žiť zdravo, čím sa dožívajú dlhšieho veku. Zloženie olivového oleja vo veľkej miere závisí od procesu extrakcie oleja z olív. Čistý olivový olej môže byť výborným preventívnym opatrením pre široké spektrum ochorení. Vďaka bohatým prínosom pre zdravie človeka sa mu niekedy hovorí aj „zelené zlato“.
Oleuropeín je pre naše telo dôležitý, pretože pôsobí proti vírusom, baktériám, parazitom a tiež zlepšuje krvný obeh. Existuje pomerne veľa vedeckých dôkazov na podporu prínosov olivového oleja.
Jedinečné vlastnosti olivového oleja sú spôsobené najmä vďaka obsahupolyfenolov. Polyfenoly sa nachádzajú v orechoch, ovocí, semenách, koreňovej zelenine, listoch rôznych rastlín, celozrnných výrobkoch a dokonca aj v červenom víne. Polyfenoly výborne bojujú s voľnými radikálmi, čím chránia telo pred rôznymi zápalmi a alergiami. Denne sa odporúča skonzumovať 0,1-1 g polyfenolov, ktoré sa nachádzajú v spomínaných rastlinách a ovocí, a aj v čaji či káve.
Výživový doplnok BellaLab - Extrakt z olivových listov a plodov - Viac informácií / Objednať teraz