Hydroxytyrozol (Hydroxytyrozol ) - Hydroxytyrozol je organická zlúčenina klasifikovaná ako fenyletanoid,ktorého deriváty sa nachádzajú v rôznych prírodných zdrojoch, najmä v olivovom oleji a víne. Samotná zlúčenina je bezfarebná látka.
Hydroxytyrozolový derivát oleupeín sa nachádza najmä v listoch olivovníka a dužine olív.
Neupravené zelené (nezrelé) olivy obsahujú medzi 4,3 a 116 mg hydroxytyrozolu na 100 g olív, zatiaľ čo neupravené čierne (zrelé) olivy obsahujú až 413,3 mg na 100 g. Dozrievanie olív výrazne zvyšuje obsah hydroxytyrozolu. Spracované olivy, ako sú bežné konzervované olivy obsahujúce glukonát železnatý, obsahujú len nízke hladiny hydroxytyrozolu, pretože soli železa sú katalyzátormi jeho oxidácie.
Hydroxytyrozol sa považuje za bezpečnú látku v ľudskej výžive a olivový olej a jedlé olivy sa považujú za hlavné zdroje hydroxytyrozolu.V potrave vzniká hydroxytyrozol prostredníctvom hydrolýzy oleuropeínu, ku ktorej dochádza počas dozrievania olív. Oleuropeín sa hromadí v listoch a plodoch olivovníka , pretože pôsobí ako obrana proti patogénom a bylinožravcom.
Výskum používania olivového oleja a jeho zložiek zahŕňa hydroxytyrozol a oleuropeín, ktoré môžu inhibovať oxidáciu LDL cholesterolu, čo je rizikový faktor aterosklerózy, infarktu myokardu alebo mozgovej príhody. Odhaduje sa, že prirodzený denný príjem hydroxytyrozolu v stredomorskej strave je medzi 0,15 a 30 mg denne.
Hydroxytyrozol je jedným z najúčinnejších prírodných antioxidantov, ktorý dokonca prevyšuje antioxidačnú silu vitamínov E a C. Je obsiahnutý aj extra panenskom olivovom oleji vo voľnej forme aj ako oleuropeín (ktorý dodáva oleju horkú chuť), avšak nie v iných olejoch, pretože sa odstraňuje počas procesu rafinácie.
Keďže hydroxytyrozol je prítomný v extra panenskom olivovom oleji, konzumuje sa hlavne v krajinách so stredomorskou stravou. Niekoľko štúdií preukázalo súvislosť medzi konzumáciou stredomorskej stravy a nízkym výskytom kardiovaskulárnych ochorení a hydroxytyrozol je jednou zo zlúčenín zodpovedných za tento jav. Hydroxytyrozol má jednu z najvyšších antioxidačných činností spomedzi polyfenolov.Mnoho vedeckých štúdií potvrdilo priaznivé účinky hydroxytyrozolu na ľudské zdravie. V roku 2015 Universitat Oberta de Catalunya (Otvorená univerzita Katalánska) publikovala tento článok: „Hydroxytyrosol, najlepší a najmenej známy prírodný antioxidant: porovnávacia štúdia rôznych antioxidantov“. Táto štúdia sa zaoberá tým, že hydroxytyrozol môže byť tým najlepším a najprospešnejším prírodným antioxidantom.
Hydroxytyrozol je prirodzene prítomný v ľudskom tele, čo umožňuje olivovým fenolom voľne cirkulovať (telo ich prirodzene rozpoznáva) bez adaptačných problémov, ktorým čelia iné typy cudzích polyfenolov, pretože sú rozpustné vo vode a vylučujú sa obličkami a tráviacim systémom.
Výživový doplnok značky BellaLab - Extrakt z listov a plodov olivovníka - Viac informácií / Objednať teraz