Výživový doplnok s železom pomáha telu dopĺniť zásoby železa. Železo je pre telo životne dôležité, pretože ovplyvňuje tvorbu hemoglobínu, ktorý je potrebný pre normálny krvný obeh. Bez dostatočného množstva železa v tele sa hemoglobín nemôže správne vytvárať, čo môže viesť k anémii alebo nedostatku hemoglobínu, čo je patologický stav, pri ktorom má človek nedostatok červených krviniek (erytrocytov) alebo hemoglobínu. Ich nedostatok v krvi vedie k narušeniu prenosu kyslíka do tkanív, čo je nebezpečné pre ľudí v akomkoľvek veku. Dlhodobá anémia môže viesť k rôznym chronickým ochoreniam.
Význam železa v organizme
Železo je súčasťou krvnej bielkoviny s názvom hemoglobín. Hemoglobín v erytrocytoch spája kyslík, ktorý sa týmito bunkami v krvi prenáša po celom tele. Železo je obsiahnuté v myoglobíne. Myoglobín sa podieľa na metabolizme kyslíka a oxidu uhličitého vo svaloch. Železo je tiež súčasťou niektorých enzýmov v tele. Zásoby železa sú uložené v kostnej dreni, pečeni a slezine. Ľudské telo obsahuje asi 4 g katiónov tohto kovu.
Železo pomáha udržiavať v tele:
- funkciu rozpoznávania,
- energetický metabolizmus,
- tvorbu červených krviniek a hemoglobínu a
- transport kyslíka.
Železo je dôležité aj pre fungovanie imunitného systému, pretože pomáha bunkám brániť sa proti baktériám a vírusom. Okrem toho je železo potrebné na produkciu určitých enzýmov a na produkciu energie v bunkách.
Je však dôležité spomenúťť, že príliš veľa železa v tele môže byť takisto škodlivé. Príliš veľa železa môže spôsobiť poškodenie buniek a predávkovanie môže viesť k ochoreniam pečene, srdca a iných orgánov. Preto je dôležité jesť potraviny, ktoré obsahujú dostatok železa, vyhýbať sa predávkovaniu a postup ohľadom stravy a výživovýh doplnkov pravidelne konzultovať s lekárom.
Zdroje a požiadavky na železo
Hlavné zdroježeleza sú červené mäso, hydina, sezamové semienka, tekvicové semienka, rôzne fazule, šošovica, raž a listová zelenina (rukola, kel, špenát, žihľava atď.). Zdravé telo absorbuje asi 31 % železa zo živočíšnych produktov a 7,5 % z rastlinných produktov.
Je známe, že absorpcia rastlinného železa sa zvyšuje až 6-krát kombinovaným príjmom s vitamínom C, pričom na vstrebávanie železa z rastlinných zdrojov môžu negatívne vplývať aj triesloviny, polyfenoly a kyselina fytová. Vstrebávaniu železa bráni aj spoločná konzumácia mlieka, silnej kávy či čaju.
Denný príjem železa pre dospelých mužov sa odhaduje na približne 10 mg a pre ženy 15 mg. Počas dospievania, tehotenstva a dojčenia je potreba tohto minerálu o niečo vyššia.
Výživový doplnok BellaLab – Chelát železa a extrakt z červenej repy+vitaminy - Viac informácií / Objednať teraz